Smo študenti in ne klijenti – Svetovni teden akcije

Smo študenti in ne klijenti
Svetovni teden akcije

17ti do 22ti november 2014

Pozivamo na Mednarodni dan akcije za prevzem izobraževanja (v svoje roke). International Student Movement (mednarodno študentsko gibanje, krajše ISM) je spletna platforma, ki združuje veliko posameznikov in skupin z različnih delov sveta. Skupnost študentov ISM se je povezala na sestankih prek spletnega klepeta in se odločila za poziv k usklajenemu delovanju po celem svetu. ZDRUŽILI se bomo v solidarnosti, ker se, ne glede na to, kje živimo, spopadamo z interesi, ki jih žene profit. Borimo se proti njihovemu prevzemanju izobraževalnega sistema. Krčenje sredstev, iskanje zunanjih izvajalcev, zapiranje šol, dvigovanje življenjskih stroškov in šolnin so nekateri izmed ukrepov, ki so povezani z vse večjo komercializacijo in privatizacijo izobraževanja. Mednarodno združevanje je naš odgovor na te ovire – borimo se za emancipatorno izobraževanje za vse.

Študentje po celem svetu se utapljamo v dolgovih. Te dolgove, ki jih upravičujejo z individualistično frazo “investiranja v lastno prihodnost”, bomo morali plačati s prodajo naše delovne sile. Pritisk k tekmovalnosti in izkazovanju je presegel vse meje; omejitve dostopnosti izobraževanja so postale plenilske in se jim je treba upreti! Dostop do izobraževanja bi moral biti enakopraven in zagovotovljen vsem, ne glede na njihov socialno ekonomski status.

Logiki trga in z njim povezane nacionalne države (nation-state?) zahtevata, da imajo konformizem, konkurenčnost in dobiček prednost pred razvojem sposobnosti za kritično mišljenje. Obe temeljita na potrošnikih, poceni delovni sili in “soglasjem podrejenega” – posamzniki ne upravljajo s svojimi življenji (ne na posameznikih, ki bi živeli življenje po svoji volji). To ni zgolj študentsko vprašanje, vpliva na vse in vsakogar. Sedanje okoliščine nam preprečujejo, da bi pridobili izobrazbo in vključujoče okolje, v katerem so posamezniki stimulirani za razvoj kritičnega mišljenja. Ravno nasprotno – sedanji izobraževalni sistem nas uči samo o stvareh, ki so v skladu s kapitalistično paradigmo.

Posledica tega je, da izobraževalni sistem v veničini sestoji iz tovarn znanja, ki se trudijo reproducirati logiko trga z vsemi posledicami. To pelje k poblagovljenju znanja, prekarizaciji in prevzemanju potrošniške miselnosti s strani študentov.

Vsi se borimo proti simptomom trenutno prevladujočega ekonomskega sistema. Presegli ga bomo lahko le s skupnimi napori.

Za več podrobnosti o ciljih, ki nas združujejo na globalni ravni, se sklicujemo na to skupno mednarodno izjavo.

Prevzemimo izobraževanje (v svoje roke) po vsem svetu.
#1world1struggle

 

→ Pošljite e-pošto na ISM-ov admin kolektiv [ism_admin@lists.riseup.net] Če želite, lahko s svojo skupino postanete podporniki tega poziva k dejanjem, lahko pa tudi prispevate k statistiki in/ali virom, ki pritičejo pozivu.

Poskrbite, da se prijavite na svetovno ISM-ovo mailing listo in se udeležite naslednjega sestanka na spletnem klepetu, če se želite povezati z drugimi aktivisti po svetu, in če želiti sodelovati pri koordinaciji svetovnega tedna akcije.

Glavna beležnica: etherpad.mozzila.org | Beležnica, ki se uporablja za prevode: pad.riseup.net

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s